Μέσω Twitter χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις.

Η Εκκλησία της Κρήτης

Σε κάθε περίπτωση, εντός της ημέρας θα διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι και με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, η οποία νωρίτερα χτες το μεσημέρι είχε εκδώσει ανακοίνωση, καλώντας τον κόσμο να παραμείνει στο σπίτι, ωστόσο ανέφερε ότι “τίς Κυριακές θά τελεῖται ἡ Θεία Λειτουργία, ἀπό τίς 7.00 ἕως τίς 8.30 π.μ..” . Αναμένουμε τις ανακοινώσεις της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Το παρασκήνιο της απόφασης του Πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες πήρε την απόφαση για κλειστές εκκλγσείς και χώρους θρησκευτικής λατρείας, μετά και την ατολμία της Ιεράς Συνόδου, η οποία χθες στη συνεδρίασή της αποφάσισε οι ναοί να μένουν ανοιχτοί από τις 07:00 έως τις 08:00 το πρωί για τη λειτουργία της Κυριακής και τη Θεία Κοινωνία.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, που συμμετείχε και ο ίδιος στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου φαίνεται πως δεν κατάφερε να πείσει τους Ιεράρχες για την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να κλείσουν όλοι οι ναοί για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Η απόφαση της Ιεράς Σύνοδου για ανοιχτούς ναούς αλλά και συμμόρφωση σε κάθε μέτρο που θα αποφασίσει η Πολιτεία, φαίνεται πως έδωσε το έναυσμα στην κυβέρνηση να πάρει αυτήν την απόφαση να κλείσει όλους τους ναούς, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Ποια μυστήρια δε θα τελούνται
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή δεν θα τελούνται τα εξής μυστήρια:

Καμία λειτουργία, ούτε της Κυριακής
Γάμοι
Βαφτίσια
Εξαιρέσεις

Με δήλωσή της η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, διευκρίνισε ότι εξαιρούνται από την απόφαση:

Κηδείες
Ταφικές εκδηλώσεις
Ατομική προσευχή
Η αναστολή ισχύει για το διάστημα από 16.3.2020 έως και 30.3.2020.

Μητροπολίτης Πειραιώς: «Σεβόμαστε την απόφαση της κυβέρνησης»
Για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αναστολή της λειτουργίας της εκκλησίας, τοποθετήθηκε ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.

Μιλώντας στο MEGA τόνισε πως η απόφαση της κυβέρνησης να πάρει πιο δραστικά μέτρα, από αυτά που προανήγγειλε η ΔΙΣ, ήταν μία κίνηση που προκάλεσε «τεράστια θλίψη», ωστόσο θα γίνει σεβαστή, καθώς η χώρα ζει «μία πρωτόγνωρη» κατάσταση με τον κορωνοϊό.

«Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, μια τραγική κατάσταση. Είναι μια απόλυτη θέση (της κυβέρνησης), η οποία πλέον επιβάλλει από την πολιτεία σε όλα τα θρησκευτικά δόγματα, σε όλους τους χώρους λατρείας, την ανάκληση της λειτουργίας τους. Δημιουργεί τεράστια θλίψη και κατήφεια, αλλά εφόσον είναι ένα μέτρο το οποίο κρίνει η πολιτεία ότι θα προστατεύσει το κοινωνικό σύνολο, η εκκλησία πάντοτε ταπεινώνεται», δήλωσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook