Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Όνειρο είναι τα Χανιά» αναφέρει:

«Την τελευταία εβδομάδα είδαν το φως της δημοσιότητας γεγονότα και στοιχεία που αφορούν το Μοναστηριακό Μετόχι στον Άγιο Ματθαίο, όπου στεγαζόταν η ιστορική Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης. Το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, κατά τη διάρκεια δύο συνεδριάσεων, της 3ης και 10ης Απριλίου.

Η διακήρυξη της Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου συντάσσεται με το πνεύμα όσων όλα τα μετρούν με το χρήμα και καταφέρνει καίριο πλήγμα στο ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο, που αποτελεί ο χώρος που στεγάστηκε η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης, προχωρώντας σε διαδικασία μακροχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου για 40 χρόνια προκειμένου να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Στον χώρο όπου θήτευσε, ως διευθυντής της Σχολής, την οποία διαχρονικά και ποικιλοτρόπως στήριξε, ένας ξεχωριστός άνθρωπος και ιερωμένος, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος. Στον χώρο που λειτούργησε Οικοτροφείο και Ορφανοτροφείο, υπηρετώντας ανάγκες της κοινωνίας.

Την προηγούμενη χρονιά είχαν γίνει προσπάθειες να λειτουργήσει στους χώρους της Εκκλησιαστικής Σχολής το Πειραματικό Λύκειο. Δεν είναι αυτής της ώρας να βρούμε ποιοι ή τι φταίει και δεν ευοδώθηκαν. Αν και οι απαντήσεις που πήραμε σε σχετική ερώτηση που θέσαμε στη δημοτική αρχή δεν ήταν πειστικές.

Προέχει να δηλώσουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας, στο πλευρό της πλειονότητας της τοπικής κοινωνίας, εν όψει της εξέλιξης ξενοδοχοποίησης της Σχολής. Δεν μπορεί και δεν πρέπει ένα Μοναστηριακό Μετόχι με αυτήν την ιστορία, αντί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς ή κοινωφελείς σκοπούς, να εμπορευματοποιείται και να τίθεται στην υπηρεσία σκοπών αλλότριων με όσα διακηρύχθηκαν εκεί στο παρελθόν.

Η χανιώτικη κοινωνία έχει πολλές ανάγκες που θα μπορούσαν αυτές οι εγκαταστάσεις να ανακουφίσουν. Καλούμε την Ι.Μ. Κυδωνίας και Αποκορώνου να συνεργαστεί με τον Δήμο Χανίων για να πετύχουν ένα τέτοιο σκοπό. Η χανιώτικη κοινωνία το περιμένει.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook