Πλήρης είναι πλέον η αποκατάσταση του εμβληματικού μνημείου της πόλης των Χανίων

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, ώρα 12 μεσημέρι. 

Τα περιστέρια που κουρνιάζουν στον θόλο του μνημείου του Ρολογιού στον Δημοτικό Κήπο των Χανίων, αναστατώνονται από έναν πρωτόγνωρο για αυτά ήχο. 

Μόλις  ο λεπτοδείχτης  άγγιξε το 12, ο ήχος της μεγάλης  καμπάνας  του ρολογιού – για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια – σκέπασε τους άλλους ήχους της πόλης χτυπώντας 12 φορές και σηματοδοτώντας την πλήρη αποκατάσταση αυτού του εμβληματικού μνημείου της πόλης των Χανίων.

Όπως είχε δημοσιεύσει το Flashnews.gr, το έργο της αποκατάστασης του μνημείου ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου και το μόνο που απέμενε για να τεθεί σε λειτουργία ήταν η ηλεκτροδότησή του.

Να σημειωθεί πως  το ρολόι σταμάτησε να λειτουργεί ουσιαστικά πριν από περίπου 20 χρόνια και πριν από 10-15 χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια για την αποκατάσταση του μνημείου.

Το έργο περιελάμβανε τις απαιτούμενες επεμβάσεις ενίσχυσης, επισκευών και ανάδειξης του, για την αποκατάσταση της αρχικής μορφής του την προστασία του από περαιτέρω φθορά καθώς και την προστασία των διερχόμενων πεζών, με τη άρση επικινδυνότητας λόγω πτώσης επιμέρους υλικών.

Το ρολόι του δημοτικού κήπου ανήκει στα νεώτερα μνημεία της πόλης. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές άρχισε να κτίζεται το 1924 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1927. Το ρολόι έχει ιδιόμορφη τριμερή διάρθρωση, βάση και κορμό των οποίων οι πλευρές συγκλίνουν προς τα πάνω και στέψη που διαμορφώνεται σε κυκλική περίμετρο. Για το χτίσιμο του ρολογιού του δημοτικού κήπου των Χανίων χρησιμοποιήθηκαν καντουνάδες (μεγάλες πέτρες) από τα τότε λατομεία των Λενταριανών και της Χαλέπας, καθώς και ποταμίσια άμμος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook